بازار محصولات فولادی در دام رکود خواهد افتاد؟
عقبنشینی مشتریان آهن اسفنجی
آهناسفنجی تحتتاثیر کاهش نوسانات نرخ ارز و تثبیت نسبی قیمت شمش در رینگ فیزیکی بورسکالا بدون تغییر ماند و از اینرو با وجود افزایش عرضه آهن اسفنجی در بازار صنعتی، مشتریان از خرید عقبنشینی کردند؛ در نتیجه برای سومین هفته متوالی همه آهن اسفنجی عرضهشده مورد معامله قرار نگرفت.
با ادامه جنگ غزه قیمت نفت تغییر چندانی نداشته است و همچنان در نوسان قیمت قرار دارد. در این شرایط، بازار چین همچنان با رکود دست و پنجه نرم میکند و این در حالی است که به نظر نمیرسد نرخ تورم در آمریکا قصد کاهش داشته باشد. این موضوع موجب میشود که نرخ بهره آمریکا نیز پایین نیاید. میزان صادرات فولاد چین از ماه ژانویه تا آوریل سال ۲۰۲۴ از مرز ۳۵میلیون تن عبور کرده که از سال ۲۰۱۶ تا امروز بیسابقه بوده است. با توجه به این موضوع میتوان گفت که چین بازارهای خاورمیانه را در اختیار کامل دارد و به نوعی رقیب سرسخت برای فولاد ایرانی به حساب میآید. ادامه این شرایط قطعا به زیان صنعت فولاد ایران خواهد بود که با توجه به تثبیت نرخ ارز صادراتی و محدودیتهای برگشت ارز مشکلات زیادی برای کارخانهها و واحدهای تولیدی به وجود خواهد آمد. درگیری در نوار غزه و همچنین جنگ اوکراین و روسیه تاثیر مستقیم خود را بر بازار جهانی فلزات اساسی گذاشته است و از اینرو سرمایهگذاران در این بخش بهشدت بیاعتماد شدهاند.
به گزارش رسانه خبری و تحلیلی فولادترند انتخابات آمریکا در ماههای آینده شاید به عنوان محرک بتواند عمل کرده و تغییر اساسی سیاسی اعمال کند که نتیجه آن را میتوان بر بازارهای جهانی و به دنبال آن در بازار داخلی فلزات مشاهده کرد. بررسیهای بازار فیزیکی محصولات فولادی طی هفته گذشته نشان میدهد که برخلاف ضعف تقاضا قیمت شمش و ضایعات بدون تغییر مانده است و در سیر نزولی به سر میبرد. با توجه به اینکه قیمت شمش به عنوان مولفه پایه در قیمتگذاری سایر محصولات فولادی عمل میکند، در نتیجه با کاهش بهای شمش قیمت پایه آهن اسفنجی گندله نیز کاهشی خواهد بود که این کاهش قیمت بر معاملات آهن اسفنجی روز شنبه ۲۲اردیبهشتماه تاثیرگذار بوده است.
با وجود اینکه فصل ساختمانسازی آغاز شده است، مسکن و ساختوسازها در رکود عمیق گرفتار شدهاند و از اینرو میلگردهای عرضهشده در بورسکالا نیز با تقاضای قابلتوجهی مواجه نمیشوند و بخشی از عدمتقاضا برای مقاطع طویل را میتوان به کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی نسبت داد. در حال حاضر قیمت شمش در بازار با قیمت تمامشده آن فاصله جذابی ندارد، به همین دلیل عرضهها بیشتر نمایشی هستند.
همه آهناسفنجیهای عرضهشده معامله نشد
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در روز شنبه ۲۲ اردیبهشتماه نشان میدهد این بازار میزبان ۱۹۹هزار و ۵۰۰تن آهن اسفنجی بود که با ثبت تقاضای ۰.۷درصدی در نهایت ۵۵درصد آهن اسفنجی به فروش رسید. به عبارت بهتر در روز شنبه ۲۲ اردیبهشتماه میزان تقاضا برای این محصول ۱۴۲هزار و ۴۰۰تن به ثبت رسید و در نهایت ۱۱۰هزار و ۳۵۰تن آهن اسفنجی مورد معامله قرار گرفت. این در حالی است که هفته گذشته (۱۶ تا ۱۸اردیبهشت) ۱۸۸هزار و ۲۵۰تن آهن اسفنجی عرضه شده بود که با توجه به ثبت تقاضای یک برابری در نهایت ۷۴درصد محصول عرضهشده مورد معامله قرار گرفت. به عبارت بهتر میزان تقاضای آهن اسفنجی در هفته گذشته ۱۹۳هزار تن بود که ۱۴۰هزار و ۶۰۰تن مورد معامله قرار گرفت. مقایسه آمار هفته گذشته و ۲۲ اردیبهشتماه نشان میدهد که میزان عرضه آهن اسفنجی و معاملات آن به ترتیب ۵.۶درصد افزایش و ۲۷درصد کاهش را به ثبت رسانده است.
همچنین بررسی تالار صنعتی بورسکالای ایران در روز ۲۲ اردیبهشتماه نشان میدهد که آهن اسفنجی با قیمت پایه ۱۲هزار و ۶۸۴تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه شده است و در نهایت آهن اسفنجیهای عرضهشده با همین قیمت مورد معامله قرار گرفتند. بررسی قیمت دو هفته پیاپی معاملات رینگ فیزیکی نشان از افزایش جزئی دارد. کاهش نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد طی یکهفته اخیر از مهمترین دلایل ثبات قیمت محصولات زنجیره فولاد و بهویژه آهن اسفنجی در تالار صنعتی بورسکالا به حساب میآید که با شروع هفته جاری نرخ ارز در مسیر نزولی قرار گرفته است و از اینرو مشتریان در بازار فیزیکی روز شنبه به امید کاهش قیمتها طی هفتههای آتی ترجیح دادند دست نگه دارند و خرید را به روزهای بعد موکول کنند و برای سومین هفته مرتبه متوالی همه آهناسفنجی عرضهشده مورد معامله قرار نگرفت.
از طرفی بررسیها نشان میدهد که عرضه آهن اسفنجی در بازار فیزیکی بورسکالای ایران افزایشی شده است و نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد نیز تاثیر خود را بر این بازار دارد. با توجه به روال سالهای گذشته مبنی بر افزایش هزینههایی همچون انرژی، دستمزد و کرایه حمل در نتیجه شرایط فعالیت برای تولیدکننده نسبت به سال گذشته دشوارتر خواهد شد و از اینرو پیشبینی میشود که قیمت آهن اسفنجی در مدار صعود تدریجی قرار بگیرد.
منبع : دنیای اقتصاد
https://donya-e-eqtesad.com