بازار ۵هزار میلیارد دلاری فولاد سبز تا ۲۰۳۰
مدیرعامل فکورصنعت با اشاره به اینکه ایران هم اکنون ۶۰درصد از تولید فولاد منطقه را در اختیار دارد، مطرح کرد: ما با سهم ۲۰ درصدی از تجارت فولاد منطقه میتوانیم به یکی از بازیگران اصلی و اثرگذار در منطقه تبدیل شویم. محمد وحید شیخزاده، مدیرعامل شرکت مهندسی فکورصنعت تهران در یک رویداد صنعتی فولاد به ضرورتهای توسعه زنجیره فولاد پرداخت و به فرصتهای منطقهای و جهانی در این زمینه اشاره کرد و گفت: کمبود ۱۰۰ میلیون تنی آهن اسفنجی (DRI) تا سال ۲۰۳۱ ایجاد میشود و با پیشبینی تولید جهانی ۲۰۰ میلیون تن DRI و نیاز جهانی ۳۰۰ میلیون تن تا سال ۲۰۳۱، منطقه منا (MENA) میتواند به قطب تولید آهن اسفنجی سبز تبدیل شود.
پیشبینی میشود تا سال۲۰۵۰، سهم منطقه منا از تجارت جهانی آهن اسفنجی به ۵۰ درصد برسد. شیخزاده با اشاره به افزایش تقاضای فولاد در کشورهای همجوار، به ویژه افزایش ظرفیت فولاد خام در هند گفت: ظرفیت فولاد خام هند در سال ۲۰۲۲، معادل ۱۳۴ میلیون تن بوده و هدفگذاری آنها برای سال ۲۰۳۰، معادل ۳۰۰ میلیون تن است. در ادامه نیز ترکیه سال گذشته ۱۰ میلیون تن ورق فولادی وارد کرده و این نشاندهنده افزایش نیاز ترکیه به واردات محصولات فولادی است.
وی با تاکید بر مزایای ایران در توسعه زنجیره فولاد، از جمله دانش فنی و تکنولوژی بومیشده، نیروی انسانی زبده در مهندسی، اجرا و بهرهبرداری، منابع گاز ارزان و پتانسیل بالای انرژیهای تجدیدپذیر و همینطور دسترسی به آبهای آزاد بینالمللی به الزامات توسعه این صنعت پرداخت. شیخزاده با بیان اینکه ایران میتواند نقشآفرینی و اثرگذاری خود در منطقه را توسعه دهد، گفت: ما در حال حاضر در رتبه دهم تجارت فولاد در جهان قرار داریم که با افزایش تولید ۶میلیون تن، میتوانیم به رتبه هفتم جهان ارتقا یابیم. او همچنین با اشاره به اینکه ایران هم اکنون ۶۰درصد از تولید فولاد منطقه را در اختیار دارد، مطرح کرد: ما با سهم ۲۰ درصدی از تجارت فولاد منطقه میتوانیم به یکی از بازیگران اصلی و اثرگذار در منطقه تبدیل شویم.
مدیرعامل شرکت مهندسی فکورصنعت تهران در رابطه با سهم صنعت فولاد در GDPکشور گفت: این صنعت با ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، تامین نیازهای زیرساختی و صنعتی کشور و همچنین صادرات محصولات فولادی، یکی از بخشهای کلیدی در اقتصاد ایران محسوب میشود و ما با افزایش تجارت فولاد میتوانیم سهم صنعت فولاد در GDP کشور را از حدود ۴درصد به ۱۰درصد برسانیم. شیخزاده با تاکید بر اینکه ایران باید به سمت کاهش کربن و تولید فولادهای سبز پیش برود، گفت: در سال ۲۰۲۴ حجم بازار carbon credit در دنیا حدود ۷۰۰میلیارد دلار بوده است که پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ به ۵هزار میلیارد دلار برسد. وی افزود: رویههای کاهش کربن در اروپا و رشد تقاضا برای فولاد سبز، زمینهساز فرصت برای تولیدکنندگان منطقه منا خواهد بود و طراحی کارخانههای جدید این منطقه مبتنی بر قابلیت استفاده از هیدروژن است.
او با اشاره به برنامهریزی و سرمایهگذاری کشورهای منطقه برای افزایش تولید فولادهای سبز، گفت: عمان ۳میلیارد دلار برای راهاندازی یک کارخانه فولادسبز ۵میلیون تنی در منطقه Dugm سرمایهگذاری کرده و عربستان نیز تا سال ۲۰۳۰، حدود ۲۶۰میلیارد دلار در پروژههای انرژی تجدیدپذیر که بخشی از آن به تولید هیدروژن سبز برای صنایع سنگین مانند فولاد اختصاص دارد، سرمایهگذاری خواهد کرد. شیخزاده با تاکید بر اینکه اقتصاد غیرنفتی با توسعه استراتژیهای صادراتی و تولید فولادهای با ارزش افزوده محقق میشود، گفت: افزایش دوبرابری ارزش صادرات فولاد میانی و محصولات فولادی در جهت تحقق اقتصاد غیرنفتی خواهد بود. همچنین مدیرعامل فکورصنعت بر اهمیت توسعه زیرساختهای فولادی به عنوان یکی از عوامل پیشران رشد اقتصادی تاکید کرد و خواستار تثبیت قوانین مرتبط با صادرات و توسعه مبتنی بر تکنولوژیهای نوین و انرژیهای تجدیدپذیر در مناطق جنوبی کشور شد.