نقش بازار مسکن در تقاضای آهن
تقاضای مسکن بهطورمستقیم بر مصرف آهنآلات، مانند میلگرد و تیرآهن تاثیر دارد. تنظیم بازار مسکن با سیاستهای مختلفی همراه است که میتواند باعث تحریک تقاضا یا رکود آن شود.
به گزارش فولادترند- تقاضای مقاطع فولادی و قیمت آهن آلات مقولهای است که با بازار مسکن رابطهای در هم تنیده دارد. بنابراین، رونق بازار مسکن، تقاضا برای آهن آلات را افزایش میدهد . آهن را میتوان شاهرگ حیاتی بازار مسکن شمرد زیرا به دلیل مصارف میلگرد و تیرآهن در ساخت اسکلت ساختمان، تقاضای مسکن بهطور مستقیم بر مصرف آهن اثر میگذارد.دولتها نیز با تنظیم بازار مسکن و تقاضای آهن از طریق سیاستهای مختلفی همچون ساخت مسکنهای دولتی، وام مسکن و پروانه ساختمانی میتوانند در این بخش نقشآفرینی کنند. این سیاستها میتوانند با تحریک تقاضا، رونقبخش بازار مسکن و به تبع آن، افزایش تقاضای آهن و رونق کسبوکارها مرتبط باشند.درک عمیق رابطه بازار مسکن، تقاضای آهن و رونق کسبوکارها میتواند به چشم انداز پیشرو کمک کند که در این مطلب به تحلیل آن میپردازیم.
“قیمت روز آهن آلات ساختمانی و صنعتی در کشور، تحت تاثیر متغیرهایی چون: نرخ جهانی آهن، میزان عرضه و تقاضا و … قرار گرفته و بهصورت لحظهای نوسان میکند. از آنجاییکه مجموع قیمت آهن بکار رفته در پروژههای ساخت و ساز، سهم بزرگی از هزینه کل پروژه را به خود اختصاص میدهد، اطلاع از قیمت آهن امروز برای صاحبان کسبوکار در این حوزه، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در واقع بسیاری از خریداران آهن، از مراجع معتبر اینترنتی، جهت بررسی قیمت روز آهن درب کارخانه و بنگاهها و خرید اینترنتی آهن، کمک میگیرند.”
تقاضای آهن نبض حیاتی صنعت ساختمان
آهن، بهعنوان عنصری کلیدی در صنعت ساختمان، نقشی اساسی در برآورده شدن نیازهای سازندگان مسکن ایفا میکند. تقاضای آهن در بازار مسکن، تحتتأثیر عوامل مختلفی از جمله: رشد جمعیت، نرخ تسهیلات بانکی، سطح درآمد، شرایط اقتصادی و سیاستهای دولت قرار دارد. طبق آمار مرکز آمار ایران، در سال 1400، حدود 12 میلیون مترمربع زیربنای مسکونی در کشور احداث شده است. برای ساخت هر مترمربع زیربنای مسکونی، به طور متوسط به 250 تا 300 کیلوگرم آهن نیاز است، بنابراین، با یک حساب سرانگشتی، میتوان تخمین زد که در سال 1400، حدود 3 تا 3.6 میلیون تن آهن صرف ساخت و ساز مسکن در ایران شده است. از این رو، میتوان گفت تقاضای مسکن، سهم قابل توجهی از تقاضای کل آهن در کشور را به خود اختصاص میدهد. بررسیها نشان میدهد که بخش مسکن، حدود 30 تا 40 درصد از تقاضای آهن در ایران را تشکیل میدهد. آهن آلات در بخشهای مختلف ساخت و ساز از جمله: اسکلت فلزی، میلگرد و انواع درب و پنجره، ناودانی، پروفیل، ورقهای آهنی و … کاربرد دارد. از عوامل مؤثر بر تقاضای آهن در بازار مسکن میتوان به رشد جمعیت، نرخ تسهیلات بانکی، سطح درآمد، شرایط اقتصادی و سیاستهای دولت در ارائه یارانه مسکن، قوانین مالیاتی و … اشاره کرد.
بررسی روند فعلی بازار مسکن
آخرین آمار رسمی موجود از قیمت آپارتمان در نیمه بهار 1403 نشاندهنده آن است که میانگین قیمت آپارتمانهای در نوبت فروش دو درصد نسبت به ابتدای سال کاهش یافته است، اما همین آمار درباره قیمت آپارتمانهای فروش رفته خبر از افزایش 3.8 درصدی در همین بازه زمانی میدهد. برخی علت آن را ریزش بازارهای موازی و کاهش انتظارات تورمی بازیگران این حوزه میدانند.
بازار سرمایه در اردیبهشت ماه، بازدهی منفی 4 درصدی داشته و قیمت سکه نیز 10 درصد کاهش یافته است. همین موضوع علاوهبر افزایش تقاضا در حوزه مسکن، میل به فروش را نیز کاهش داده است. بنابراین، در حالیکه قیمت پیشنهادی مسکن کاهش یافته بود، کاهش عرضه در برابر تقاضا منجر به افزایش قیمت نهایی فروش آپارتمانها شده است.
افت 2 درصدی قیمت مسکن در تهران
نتایج بررسیهای میدانی در مناطق 22 گانه شهر تهران نشان میدهد که در اردیبهشت ماه، قیمت پیشنهادی مسکن نسبت به فروردین دو درصد کاهش یافته است؛ کارشناسان علت آن را کاهش تقاضای سرمایه برای خرید آپارتمان میدانند. اکنون فعالان بازار مسکن معتقدند که بازار مسکن در وضعیت رکودی عمیق به سر میبرد زیرا تقاضای مصرفی همچنان کمتر از تقاضای سرمایهای است. از این رو، تنها سرمایهگذارها در این بازار ایفای نقش میکنند بدون اینکه تاثیری در رونق ساخت و ساز به همراه داشته باشد.
تاثیر سیاست های دولت بر بازار مسکن و تقاضای آهن
اکنون که در حال گذر از دولت سیزدهم و شروع دولت جدید هستیم، پنج نامزد انتخابات هر یک سیاستهای خود در قبال مسکن را ارائه دادهاند که میتواند بر رونق یا رکود این بازار پس از مشخص شدن سکاندار ریاست جمهوری در دولت چهاردهم تاثیر بگذارد. بررسیها از آنچه کاندیداها برای خانه اولیها در نظر دارند، نشان میدهد که دو نفر از این نامزدها مداخله مستقیم دولت در ساخت مسکن همانند آنچه از دهه 80 در زمینهای دولتی انجام شد، را اجرا نخواهند کرد. یکی از این دو نامزد، مخالف مداخله مستقیم دولت بوده و دیگری نیز معتقد است که ساخت خوابگاه در زمینهای 99 ساله امری اشتباه است. البته یکی از این دو نامزد، موضوع اجاره به شرط تملیک برای خانهدار شدن را مطرح کرده که به عنوان طرحی در دولت وی اجرایی خواهد شد.
همچنین، از بین 5 نامزد ریاست جمهوری دو نامزد قصد دارند طرحهای دولتی ساخت انبوه مسکن را دنبال کنند و یکی از نامزدها نیز به دنبال کاهش هزینههای ساخت به میزان 40 درصد و به تبع آن کاهش قیمت مسکن است. در صورت اجرایی شدن هر یک از این سیاستها و افزایش تسهیلات مسکن میتوانیم شاهد خروج بازار مسکن از رکود باشیم. ایجاد رونق در بازار مسکن مستقیما بر بسیاری از کسب و کارها از جمله قیمت آهن آلات و رونق در این حوزه برای سازندگان آهن آلات اثرگذار است. بنابراین، انتظار میرود دولتها بازار مسکن را در اولویت خود قرار داده و با اجرای سیاستهایی که در دنیا توانسته مشکل مسکن را حل کند به رونق کسب و کارها بهبود بخشند
منبع: آهن آنلاین