3 چالش معدن و صنایع معدنی از نگاه کارشناس صنعت
کارشناس فولاد و سنگآهن، 3 چالش معدن و صنایع معدنی از جمله صادرات آهن اسفنجی را اعلام کرد.
به گزارش فولادترند، کیوان جعفریطهرانی درباره 3 چالش معدن و صنایع معدنی شامل چالشهای تولید آهن اسفنجی، وضعیت واردات ماشینآلات معدنی و همچنین بحث ارز نیمایی واردات با انتشار متنی در دنیای اقتصاد، اعلام کرد: مهمترین چالش تولید آهن اسفنجی، موضوع انرژی است. کمبود انرژی به ویژه کمبود گاز در زمستان باعث میشود خریداران خارجی بالقوهای که علاقهمند به خرید آهن اسفنجی ایران بودند کاهش می یابند.
خریداران این بازار و بازار سنتی ایران از قدیم هندوستان، پاکستان و عمان بودند. این محمولهها مرتب صادر میشد اما به دلیل فاصله جغرافیایی دورتر برای این کشورها مسائل حمل و نقل دریایی توجیه اقتصادی ندارد. آهن اسفنجی در برابر اکسیژن هوا قابلیت اشتعال دارد و به همین منظور برای غیرفعالسازی آن از گاز نیتروژن استفاده میکنند و کشتیهای حامل آهن اسفنجی به لولهکشی گاز نیتروژن باید تجهیز شوند.
کمبود انرژی باعث میشود خریداران سنتی محمولههای صادراتی ایران علاقه و انگیزه خرید نداشته باشند و از سوی دیگر جهت تامین بازار داخلی باعث وقفه در زنجیره تولید فولاد میشود. قیمت آهن قراضه تعیینکننده قیمت آهن اسفنجی ایران است اما شرایط بازار آهن قراضه مناسب نیست و قیمتها از روند تولید حمایت نمیکند.
موضوع وارد کردن ناوگان جدید و نو به صنایع معدنی محلی از اعراب ندارد. زیرا با نرخهای فعلی ارز، واردات مقرون به صرفه نیست. برندهای معروف جهان و ترجیحا برندهای محبوب چینی و کرهای قیمت مناسبتری نسبت به برندهای ژاپنی و اروپایی دارند. محدودیتهای واردات ماشینآلات معدنی دست دوم تا حدی برای جامعه معدنی سخت شده اما این مشکلات در حال رفع است. دشواری تامین سوخت این ماشین آلات جدید نیز یکی از مسائل مهم در این حوزه است و نیاز به سوخت با استاندارد یورو ۵ به بالا دارند.
برای مثال در مورد خودروهای سواری جدید از اکتان برای افزایش قابلیت احتراق بنزین خودرو استفاده میکنند اما برای ماشین سنگین راهسازی و معدنی جدید با استفاده مکمل سوخت وجود و توجیه اقتصادی ندارد. در صورت واردات این ماشینآلاتی باید امکان و قابلیت استفاده از سوختهای داخل را داشته تا مشکلات متعدد در زمینه تعمیر و نگهداری، کاهش پیدا کند.
چالشهای ارز جهت فروش در سامانه نیما یکی از موضوعات مهم و در سهگانه چالشهای صنایع معدنی قرار دارد. طبق بخشنامه ایی قرار بود کل زنجیره فولاد و حتی فلزات پایه، ۱۰۰ درصد ارز را در نیما بهفروش برسانند اما بعد از آن قرار شد فلزات پایه بتوانند به صورت توافقی فروش داشته باشند. در غیر این صورت کل زنجیره فولاد باید نسبت به واردات ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز اقدام کنند. بهتر است این روند متوقف نشود. بیش از گذشته در صادرات تاثیرات سوء میگذارد به دلیل اینکه صادرکننده باید آن انگیزه لازم را برای خرید یک محصول، صادرات و فروش ارز با نرخ توافقی داشته باشد.
حجم قابلتوجهی از صادرات توسط بخش خصوصی اتفاق میافتد و بسیاری از شرکتهای بخش خصوصی صرفا شرکتهای تجاری بوده و در فعالیتهای معدنی و صنایع معدنی فعال نیستند و علاقه یا نیازی به واردات ماشینآلات و تجهیزات معدنی ندارند.
اگر این اجبار واردات ماشینآلات و تجهیزات معدنی در رابطه با صادرکنندگان زنجیره فولاد اصلاح نشود تاثیر بسیار بدی در کاهش صادرات خواهد داشت. چنانکه از ابتدای سال تا پایان ماه هشتم این افت صادرات رخ داد. با حضور ترامپ نیز عرصه برای صادرات رو زبه روز تنگتر خواهد شد.
منبع: پایگاه خبری بورس پرس