روند نزولی و ریزش بورس در ابتدای سال 1403

روزهای تلخ بورس در ابتدای سال

بورس تهران در هفته معاملاتي اخير روند نزولي داشت و در فروردین 1403 مجددا بازدهي منفي براي سهامداران به جاي گذاشت و اين بازدهي منفي در حالي بود كه اغلب كارشناسان پيش بيني مي‌كردند كه حداقل بورس در دو الي سه هفته معاملاتي ابتداي سال روندي صعودي و سودده داشته باشد؛ اما اين روزها شاهد روند نزولي در بازارها هستيم.
بورس تهران در هفته معاملاتي اخير روند نزولي داشت و مجددا بازدهي منفي براي سهامداران به جاي گذاشت و اين بازدهي منفي در حالي بود كه اغلب كارشناسان پيش بيني مي‌كردند كه حداقل بورس در دو الي سه هفته معاملاتي ابتداي سال روندي صعودي و سودده داشته باشد؛ اما اين روزها شاهد روند نزولي در بازارها هستيم.

طي روزهاي معاملاتي گذشته نقدينگي افراد حقيقي از صندوق‌ها و سهام مختلف خارج شد. درست است بازار در اين روزها عدد بسيار بالايي در خروج نقدينگي به خود نديده است اما همين موضوع باعث شده يك جو بي اعتمادي در ابتداي سال ايجاد مي‌شود. چراكه در سال‌هاي اخير بورس تهران حداقل در هفته‌هاي ابتدايي معاملات سبزپوش مي‌شد؛ اما امسال دوباره همه‌چيز عوض شد و بازدهي منفي را شاهد بوديم. قيمت دلار بازار آزاد هر روز رو به افزايش است و در حال حاضر قيمت دلار بازار آزاد در محدوده ۶۴ هزار و ۶۵۰ تومان قرار دارد و اين درحالي رخ مي‌دهد كه قيمت دلار در بازارهاي رسمي در محدوده ۴۰ هزار تومان قرار دارد. اين تفاوت قيمتي محدوده بسيار بالايي است و اكنون دو راهكار وجود دارد نخست كاهش قيمت دلار بازار آزاد و دوم افزايش قيمت دلار نيمايي است كه اين فاصله قيمتي در بازار كاهش يابد و به نوعي بازارها به تعادل برسد.فاصله قيمتي بسيار بالا براي بورس نيز مضر است يعني صورت مالي‌ها به همان دلار ۴۰ هزار توماني معامله مي‌شوند و از سوي ديگر سهامداران به قيمت دلار بازار آزاد توجه دارند و اين گپ قيمتي باعث شده كه بازار سهام در يك شرايط جديد فرو برود.

بورس ارزنده

در حال حاضر بازار سرمايه يكي از ارزنده‌ترين بازارها در ايران است. به اين دليل كه از نظر معيار p/e بسيار در شرايط مطلوبي قرار دارد و همچنين بازار از نظر دلاري در كف تاريخي خود يعني بين ۱۴۰ تا ۱۴۵ ميليارد دلار ايستاده است و با توجه با اختلاف ۵۰ درصدي نرخ دلار نيما و بازار آزاد يكي از ظرفيت‌هاي بازار سرمايه براي رشد كاهش اين اختلاف است؛ يعني افزايش نرخ دلار نيما به سمت بازار آزاد، اما يكسري تهديدها نيز وجود دارد. مثل نرخ بهره بالاي بدون ريسك كه به بالاي ۳۴ درصد رسيده كه با توجه به سياست‌هاي بانك مركزي ادامه اين روند قابل پيش‌بيني است. تهديد دوم اما عدم پيش‌بيني‌پذير بودن سياست‌هاي كلان بر بازار سرمايه است. مانند عدم ثبات اقتصادي و تصميمات يك‌شبه، بنابراين در حالت معمول رشد بازار سرمايه در سال جديد انتظار مي‌رود حداقل به اندازه تورم باشد و از طرفي ريزش بيشتري را براي بازار سرمايه متصور نيستم و نقطه فعلي را كف بازار مي‌توان در نظر گرفت، اما هر تغييري در سياست‌هاي اقتصادي مي‌تواند باعث ايجاد انتظارات مطلوب‌تري شود كه اين وضعيت اصلا در بازارهاي ديگر قابل تصور نيست.پيمان مولوي، كارشناس بازار سرمايه در صفحه خود نوشت: «بازار سهام ايران در شرايط عدم تعادل است، اين يعني افرادي در بازار حضور دارند كه به دنبال سودشان هستند و مي‌خواهند زيان‌شان را در سال‌هاي گذشته جبران كنند. اين افراد چشم‌اندازشان به بازار كوتاه‌مدت بوده و بازار سهام را بازاري براي حفظ سرمايه نمي‌‌دانند. همچنين اگر از بعد اقتصاد دستوري به بازار نگاه كنيم، شاهد فشارهاي متعدد به صنايع هستيم؛ به‌طوري‌كه شركت‌هاي فعال در بازار سهام توان سرمايه‌گذاري به دليل وجود ريسك‌هاي متعدد را ندارند. در حالي كه اميد مي‌رفت شاخص بازار سهام چهار ميليون واحد باشد اين شاخص در كانال دو ميليون واحد متغير مانده است زيرا خروجي و حركت نقدينگي به سمت بازارهاي طلا، ‌دلار و خودرو است. مشكل ديگر كه حقوقي‌ها با آن درگير هستند، كاهش تقاضا در كسب‌و‌كارها است كه موجب شده سود شركت‌ها نيز كاهش يابد.چشم‌انداز بازار سهام، چشم‌انداز خاصي نيست البته اين به معناي آن نيست كه بازار سهام از تورم ممكن است عقب بماند. ممكن است از تورم جلو بيفتد اما بايد ركورد چهار هزار واحد را شاهد باشيم تا به نقطه موازي ساير بازارها به لحاظ بازده نسبت به سال ۱۳۹۹ برسد. با تشديد تنش سياسي، متاسفانه شاهد ريزش بيشتري خواهيم بود چراكه ناخودآگاه سهامداراني كه سال‌هاي قبل آمده‌اند و پس‌اندازهاي ريز خود را به اين بازار منتقل كردند، ريسك‌گريز هستند و سريع از اين بازار خارج مي‌شوند»

 

بورس در هفته اخير

شاخص كل در آخرين روز كاري هفته به رقم ۲ ميليون و ۲۵۰ هزار و ۹۰۶ واحد رسيد و نسبت به آخرين روز معاملاتي هفته قبل ۱۰ هزار و ۴۸۰ واحد پايين‌تر ايستاد و بازدهي هفته شاخص بورس منفي ۰,۴۶ درصد شد. شاخص هم وزن نيز در پايان هفته نسبت به هفته پيشين ۱۰ هزار و ۷۴۳ واحد پايينتر ايستاد و بازدهي منفي ۱.۴ درصدي را ثبت كرد. شاخص كل بورس تهران در روز شنبه كاهش ۲۶۰ واحدي داشت و روز سه‌شنبه شاخص ۱۵ هزار و ۷۲۶ واحد ريزش كرد. در روز چهارشنبه نيز شاخص كل ۵ هزار و ۶۴۲ واحد رشد كرد. در اين هفته، ميانگين ارزش معاملات بازار سهام ۲۲ هزار و ۶۱۳ ميليارد تومان بود. ميانگين ارزش معاملات خرد بورس نيز ۴ هزار و ۴۱۱ ميليارد تومان بود كه نسبت به رقم ۵ هزار و ۶۳ ميلياردي هفته پيشين، كاهش ۱۳ درصدي داشته است. ميانگين ارزش صف‌هاي فروش در هفته اخير ۱۱۹ ميليارد تومان بود كه از ميانگين هفته‌ پيشين ۲۲ ميليارد تومان كمتر بود و افت ۱۶ درصدي داشته است. بالاترين رقم هفته ۱۷۸ ميليارد تومان بود كه در روز ‌سه‌شنبه ثبت شد و كمترين رقم ۸۶ ميليارد تومان بود كه در روز ‌شنبه ثبت شد. ميانگين ارزش صف‌هاي خريد در هفته اخير ۱۰۹ ميليارد تومان بود كه از ميانگين هفته گذشته ۱۲۴ ميليارد تومان كمتر بود. در اين هفته، ميانگين ارزش صف‌هاي خريد ۵۳ درصد كاهش يافته است. بالاترين رقم هفته ۱۲۸ ميليارد تومان بود و در روز ‌شنبه ثبت شد. پايين‌ترين رقم به روز سه‌شنبه برمي‌گردد كه ۷۶ ميليارد تومان بود. در اولين روز معاملاتي هفته، ۳۴ ميليارد تومان پول حقيقي از بورس خارج شد. در روز سه‌شنبه نيز ۵۵۴ ميليارد تومان پول حقيقي خارج شد. در آخرين روز معاملاتي هفته نيز پول حقيقي خارج شد كه ارزش آن ۲۸۴ ميليارد تومان بود. در مجموع كل هفته ۸۷۲ ميليارد تومان پول حقيقي از بورس خارج شد و ميانگين روزانه خروج پول حقيقي ۲۹۱ ميليارد تومان بود.

منبع:تعادل

فولادترند
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x