اینجا هر روستا یک معدن دارد
بخش کوهسرخ در خراسان رضوی سال ۱۳۹۸ از کاشمر جدا و به یک شهرستان مستقل تبدیل شد به واسطه داشتن معادن بسیار در حال حاضر خودکفاست.
به گزارش فولادترند، این شهرستان با مساحت ۲۱۹۸ کیلومترمربع، ۳۵ هزار نفر جمعیت دارد درحالیکه در ۲۸ روستای کوهسرخ ۲۸ معدن وجود دارد هرچند فرماندار شهرستان کوهسرخ میگوید که این ۲۸ معدن تنها معادن کوهسرخ نیستند و این شهرستان ظرفیت بیشتر از این دارد.
ظرفیت بالای کوهسرخ
فرماندار شهرستان کوهسرخ با بیان اینکه در آینده معادن بیشتری در کوهسرخ کشف میشود و فعالیت در معدن بیشتر خواهد شد، میگوید: «این موضوع سبب اشتغالزایی و درآمدزایی میشود.»
رضا رافتی عنوان میکند: «بهنظر من، یک پنجم معادن شهرستان در حال بهرهبرداری است. معادن مختلفی در کوهسرخ وجود دارد که هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.»
شهرستان کوهسرخ برای اشتغالزایی ظرفیت بالایی دارد. بهگفته رضا رافتی، کوهسرخ از شهرستانهای جدید التاسیس محسوب میشود. او میگوید: «معدن و گردشگری دو ظرفیت کوهسرخ برای اشتغالزایی است. معادن مس، آهن و سنگهای ساختمانی معادن مهم کوهسرخ بهحساب میآید. خاک کاشی در نقاط مختلف شهرستان وجود دارد.»
افزایش پروانه معادن
در سال ۱۴۰۲ پروانههای بهرهبرداری معادن ۴۰ درصد افزایش داشته است. احداث خط فرآوری مس با پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصد که با اشتغال ۸۰ نفر طی ماههای آینده احداث میشود. همچنین زیرساختهای دیگری برای راهاندازی کنستانتره آهن و فرآوری خاک کائولن در منطقه ایجاد شده است که طی سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
در حال حاضر ۲۲ معدن فعال شامل سنگ ساختمانی یا مرمریت، کرومیت، سنگ آهن، خاک صنعتی، گرانیت و… در شهرستان فعال هستند. همچنین امسال جواز ۴ تا ۵ معدن ازجمله مس و خاک صنعتی در سطح شهرستان صادر شده است که تا چندماه آینده به بهرهبرداری میرسد.
جلوگیری از خامفروشی
با وجود زیرساختهای معدنی در کوهسرخ، این شهرستان پتانسیل این را دارد که در آینده به یک منطقه صنعتی تبدیل شود. برای ایجاد شهرک صنعتی حداقل به ۱۰۰۰ هکتار زمین نیاز است. البته برای ایجاد ناحیه صنعتی و برای اینکه صنایع به آن منطقه انتقال یابند و فعالیت خود را آغاز کنند به ۴۰ تا ۵۰ هکتار زمین نیاز است.
همچنین طبق برنامهریزی اداره صنعت، معدن و تجارت کوهسرخ، قرار است با فعال کردن واحدهای فرآوری در منطقه ضمن جلوگیری از خام فروشی اشتغال پایدار ایجاد شود. این اتفاق در ۴ تا ۵ روستای منطقه افتاده و بهگفته مسئولان این شهرستان، اشتغالزایی خوبی در پی داشته است. فرماندار کوهسرخ تأکید میکند: «راهاندازی واحدهای فرآوری محصولات معدنی برای جلوگیری از خروج سنگهای معدنی بهصورت خام ضروری است.»
بیش از یک دهه فعالیت
۶۷ درصد معادن حوزه ترشیز در شهرستان کوهسرخ واقع شدند، درحالیکه این معادن غیرفعال هستند. فرماندار کوهسرخ در این رابطه میگوید: «هرچند بسیاری از آنها غیرفعال هستند اما بهرهبرداری از ظرفیت معادن منطقه باید در اولویت باشد.»
رضا رافتی ادامه میدهد: «برای اینکه از این پتانسیل استفاده کنیم، باید سرمایهگذاران وارد این حوزه در کوهسرخ شوند.»
از دهه ۷۰ شمسی کندوکاو برای کشف معادن باارزش در کوهسرخ شروع شده است. فرماندار کوهسرخ در اینباره تأکید میکند: «بیشتر از یک دهه است که معادن شهرستان کوهسرخ فعالیت میکند.»
منبع: همشهری آنلاین